fbpx
Tag

aktiviti keluarga

Melayari

Perdana Menteri Malaysia baru sahaja mengumumkan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan akan dilanjutkan hingga 14 April 2020. Sudah pasti kita semua hampir ketandusan idea apakah aktiviti yang boleh dibuat bersama keluarga di rumah. Seminggu pun sudah hampir gila dibuatnya!

Jangan panik dan cepat stres! Yang penting sekali kita perlulah lihat dari sisi positif disebalik apa yang berlaku ini.

Jika selama ini kita sibuk dengan jadual harian masing-masing, gunakanlah kesempatan ini meluangkan masa bersama keluarga. Duduk semeja makan bersama,  dan carilah aktiviti yang mudah dan menghiburkan. Manfaatkan waktu bersama.

Inilah juga masanya untuk sama-sama mengemas rumah, bersihkan segala tombol pintu, lantai dan permukaan yang menjadi medan virus tersebar.

Disini, kami kongsikan beberapa idea dan aktiviti yang boleh dibuat bersama di rumah:

1. Serlahkan kebolehan anda di dapur

Jika selama ini anda mengeluh tidak mempunyai masa untuk mencuba resepi baru, inilah masanya! Ajak sekali pasangan dan anak-anak untuk mencuba. Terdapat ramai chef terkemuka seperti chef bintang Michelin Massimo Bottura serta Jamie Oliver yang membuat online tutorial untuk resepi-resepi popular mereka. Ramai juga chef tempatan seperti Ili Sulaiman dan Anis Nabilah yang turut kongsi cara masak yang sihat dan mudah. 

Kredit foto: Ili Sulaiman

2. Cari hobi baru

Melancong – hobi ini terpaksalah dilupakan seketika. Bagi yang gemar membaca pula, mungkin sudah tamat semua buku yang tertangguh. Ini masanya mencari hobi baru! Bagi mereka yang mempunyai ruang, mungkin anda boleh cuba bercucuk tanam di rumah? Selain itu boleh juga gunakan kesempatan ini untuk mengubahsuai perabot dan perhiasan dalam rumah, barulah tidak bosan melihat susunatur yang sama setiap hari! Buat anda yang gemar menulis dalam blog atau menyimpan jurnal sebelum ini, mungkin ini masanya untuk kembali aktif menulis.

3. Daftar kursus online

Mungkin sudah acapkali tertangguh, inilah masanya untuk anda akhirnya belajar bermain alat muzik seperti gitar! Search saja di YouTube, banyak tutorial yang boleh diikuti dengan mudah. Dengan adanya laman web seperti Duolingo, belajar bahasa ketiga pun macam menarik juga. Senanglah nak menonton drama Korea tanpa sarikata, kan? Laman web seperti Coursera dan Skillshare juga boleh dilayari untuk pelbagai kursus percuma.

4. Jangan lupa bersenam

Dengan perintah kawalan  pergerakan ini, anda pastinya tidak menggunakan otot-otot sebanyak yang biasanya anda lakukan. Jadi, jangan lupa untuk memperuntukkan sedikit masa untuk bersenam. Ia bukan sahaja bermanfaat untuk tubuh anda, tetapi juga untuk minda anda – terutamanya dalam mengurangkan anxiety pada tempoh yang tidak menentu ini.

5. Rehatkan diri

Bekerja dari rumah, menjaga kanak-kanak dan isi rumah sudah tentu akan membuat anda lesu. Jangan lupa untuk mengambil masa berehat. Tonton Netflix atau ganti waktu tidur yang terganggu. Jika anak-anak tidak memberi anda me-time, berilah mereka  menggunakan tablet sebentar. Cuba layari pautan di bawah ini untuk mengalihkan perhatian anak-anak kepada sesuatu yang lebih berguna:

Youtube

Laman web

Kredit foto: artortoise

Apa yang penting, kita sebagai rakyat Malaysia perlulah turut sama membantu ‘menyelamatkan’ negara dari pandemik ini dengan #dudukrumah dan hanya keluar jika perlu seperti untuk membeli barang keperluan harian. Jika tidak, sia-sialah kita berkurung hampir sebulan lamanya untuk menghapuskan Covid-19.

Untuk kaum ibu, kita berjaya melalui 44 hari tempoh berpantang. Kita tentu boleh mengharungi 28 hari ini!

Cuti sekolah sudah bermula! Apa kata tengok acara-acara menarik untuk mengisi masa di bulan penuh keseronokan ini!

Madagascar The Musical

Beli tiket di sini.

Tarikh: 5 Disember (Khamis), 6 Disember (Jumaat), 7 Disember (Sabtu), and 8 Disember (Ahad)

Masa: 11.00 a.m., 3.00 p.m. and 8.30 p.m.

Tempat: Plenary Hall, KLCC, 21, Jalan Pinang, 50450 Kuala Lumpur

Yuran: Premium (RM498), VIP (RM368), CAT A (RM268), CAT B (RM188), CAT C (RM98)

Umur: Kanak-kanak di bawah 3 tahun tidak dibenarkan masuk

Holiday Camp: Hello to the World of Communication

Informasi lanjut : English Champ  , 013-292 8251 (Isnin-Ahad, 9am-5pm)

Pendaftaran boleh dibuat di sini.

Tarikh: 2 Disember (Isnin) – 6 Disember (Jumaat)

Masa: 9.00 a.m. – 12.00 p.m.

Tempat: English Champ, No 1-8 (First Floor), One ATempat, Dataran Pelangi Utama, Jalan Masjid PJU 6A, 47400, Petaling Jaya

Yuran: RM70 sehari. Tambah RM30 untuk lawatan pada 5 Disember

Big Bad Wolf Book Sale Kuala Lumpur 2019

Tarikh: 6 Disember (Jumaat) – 16 Disember (Isnin)

Masa: Setiap hari, buka 24 jam

Tempat: MIECC, The Mines, Level 2, MIECC, Jalan Dulang, Mines Wellness City, 43300 Seri Kembangan

Yuran: Percuma

Belajar memasak bersama Tedboy @ JayaOne

Daftar di sini (tempat adalah terhad!)

Tempat: Tedboy @ JayaOne, 100-G.037, Level G, The School Jaya One No, 72A, Jalan Universiti, Seksyen 13, 46200 Petaling Jaya

  • Spaghetti & Ravioli Pasta Making

Tarikh: 1 Disember (Ahad)

Masa: 10.30 a.m. – 12.30 p.m.

Yuran: RM50

  • Steam Bao with Duck or Chicken

Tarikh: 8 Disember (Ahad)

Masa: 10.30 a.m. – 12.30 p.m.

Yuran: RM50

  • 1000 Layer Puff Pastry

Tarikh: 15 Disember (Ahad)

Masa: 10.30 a.m. – 12.30 p.m.

Yuran: RM50

  • Christmas Cookie and Cupcake

Tarikh: 22 Disember (Ahad)

Masa: 10.30 a.m. – 12.30 p.m.

Yuran: RM50

  • Cake and Fruit Pop Class

Tarikh: 29 Disember (Ahad)

Masa: 10.30 a.m. – 12.30 p.m.

Yuran: RM50

Kidzania Family & Friends

·       Christmas Joy

Beli tiket di PouchnationEventbrite, atau terus di kaunter tiket KidZania.

Tarikh: 21 Disember (Sabtu)

Masa: 6.30 p.m. – 10.00 p.m.

Tempat: KidZania, Curve NX, 18, Jalan PJU 7/5, Mutiara Damansara, 47810 Petaling Jaya

Yuran: RM100 untuk 4 orang, RM35 untuk 1 tiket (beli sebelum 20 Disember), RM50 untuk 1 tiket (pembelian pada hari acara).

·       New Year’s Countdown

Beli tiket di sini.

Tarikh: 31 Disember (Selasa)

Masa: 6.30 p.m. – 10.00 p.m.

Tempat: KidZania, Curve NX, 18, Jalan PJU 7/5, Mutiara Damansara, 47810 Petaling Jaya

Yuran: RM100 (4 orang), RM35 (seorang)

Great British Circus

Beli tiket di sini.

Tarikh: 6 Disember (Jumaat) – 1 Januari (Rabu)

Masa: 5.30 p.m. and 8.30 p.m.

Tempat: Space Area, Anggun City Rawang, Laman Lanai @ MaTiC

Yuran: RM25 – RM80

Kids Woodworking Holiday Programme

Tempah tiket di sini : 016-5550063.

Tarikh: 2 Disember (Isnin), 4 Disember (Rabu), 16 Disember (Isnin), 18 Disember (Rabu)

Masa: 10.00 a.m. – 3.00 p.m.

Tempat: Pusat Kreatif Kanak-Kanak Tuanku Bainun, 48, Jalan Tun Mohd Fuad, Taman Tun Dr Ismail, 60000 Kuala Lumpur

Yuran: RM250

Umur: 7 – 15 tahun

The Extraordinary Ordinary Earth: A nature discovery programme with an interplanetary twist

Daftar di sini atau hubungi Ken di 013 287 0711.

Tarikh: 14 Disember (Sabtu)

Masa: 8.00 a.m. – 12.00 p.m.

Tempat: Kota Damansara (alamat hanya akan diberikan kepada peserta yang akan hadir)

Yuran: RM50 (dewasa) , RM100 (kanak-kanak)

Umur: 4 -16 tahun. Mesti ditemani ibubapa/penjaga.

Gingerbread House Decorating Workshop

Hubungi 011-28720083 untuk mendaftar.

Tarikh: 1 Disember (Ahad) – 22 Disember (Ahad)

Masa: 11.00 a.m. – 2.00 p.m.

Tempat: Upperhouse Kitchen And Dessert Bar, 27A, Jalan Telawi 3, Bangsar Baru, 59100 Kuala Lumpur

Yuran: RM90

Umur: 5 – 10 tahun

Code Junior Disember School Holiday Programme

Daftar di sini.

Tempat: Pusat Kreatif Kanak-Kanak Tuanku Bainun, 48, Jalan Tun Mohd Fuad, Taman Tun Dr Ismail, 60000 Kuala Lumpur

·       Little Juniors Save Our Species Camp

Tarikh: 9 Disember (Isnin) – 11 Disember (Rabu)

Masa: 9.30 a.m. – 12.30 p.m.

Yuran: RM445 seorang

Umur: 5 – 8 tahun

·       Build Your Own Website

Tarikh: 9 Disember (Isnin) – 11 Disember (Rabu)

Masa: 9.30 a.m. – 12.30 p.m.

Yuran: RM445 seorang

Umur: 10 – 16 tahun

·       Sphero Bot Challenge Camp

Tarikh: 9 Disember (Isnin) – 11 Disember (Rabu)

Masa: 1.30 p.m. – 4.30 p.m.

Yuran: RM445/pax

Umur: 8 – 11 years old

The Parenthood School Holiday Camp

Daftar di sini.

Tarikh seperti berikut:

Sunway Pyramid West: 2 Disember (Isnin) – 6 Disember (Jumaat)

Sunway Putra Mall: 9 Disember (Isnin) – 13 Disember (Jumaat)

Masa: 10.00 a.m. – 6.00 p.m.

Tempat: The Parenthood, Sunway Pyramid West and Sunway Putra Mall

Yuran: RM800 (pakej 5 hari)

Umur: 5 – 12 years old

Party Friends: A Fun and Interactive Day With Horses

Daftar di sini.

Tarikh: 3 Disember (Selasa)

Masa: 8.00 a.m. – 4.00 p.m.

Tempat: Majlis Ekuin Malaysia Stable @ MAEPS Serdang.

Yuran: RM250

Umur: 7 – 15 tahun

Vease Nutrition – Junior Nutri Chef

Anjuran : Vease Nutrition

·       Farm Visit & Vege Pasta Workshop

Daftar di sini.

Tarikh: 7 Disember (Sabtu)

Masa: 9.30 a.m. – 12.00 p.m.

Tempat: Lot 2343, Batu 26, Jalan Broga, 46150 Semenyih (Fireflies Farm, Semenyih)

Yuran: RM52.20 (adults) & RM61.20 (child)

Umur: 3 tahun ke atas

·       Gingerbread Cookies Baking Workshop

Daftar di sini.

Tarikh: 14 Disember (Sabtu)

Masa: 11.00 a.m. – 12.30 p.m.

Tempat: 悠YOÜ Space, Level 1,  The School by Jaya One, 72A, Jalan Universiti, Seksyen 13, 46200 Petaling Jaya

Yuran: RM72

Umur: 3 tahun ke atas

·       Candy Cane Cookies Workshop

Daftar di sini.

Tarikh: 21 Disember (Sabtu)

Masa: 2.00 p.m. – 4.00 p.m.

Tempat: Mid Point Shopping Centre, G9 G10, Jalan Pandan Indah 1/25, Pandan Indah, 55100 Kuala Lumpur

Yuran: RM45 (untuk kumpulan 2-4 orang – 1ibu/bapa, 2 anak ATAU 2 ibu/bapa, 2 anak

Umur: 3 tahun ke atas

FRIM – MNS Nature Education Centre (NEC) Warming Planet Camp

Tempah tiket di sini.

Tarikh: 6 Disember (Jumaat) – 8 Disember (Ahad)

Tempat: FRIM-MNS Nature Education Centre, Forest Research Institute Malaysia (FRIM) Kepong

Yuran: RM320 (ahli MNS) & RM350 (bukan ahli)

Umur: 8 – 15 tahun

Engineering For Kids

Anjuran: Engineering for Kids

Tempah tiket di sini.

Tarikh: Setiap hari dari 23 November (Sabtu) – 19 Januari (Ahad)

Masa:  Isnin – Jumaat (5.00 p.m. – 6.30 p.m.), Sabtu (10.00 a.m. – 11.30 a.m. or 12.00 p.m. – 1.30 p.m), Ahad (12.00 p.m. – 1.30 p.m. or 2.30 p.m. – 4.00 p.m.)

Tempat: Engineering For Kids, No. 7-2, Jalan Sri Hartamas 7, Sri Hartamas, 50480 Kuala Lumpur

Yuran: 1 kelas (RM70), 4 kelas (RM250) and 8 kelas (RM440). Dapatkan 7% diskaun apabila membeli melalui Kidxy.

Umur: 4 – 14 tahun

Dinosaur Encounter

Pusat Sains Negara.

Tarikh: Sabtu hingga Khamis. Jumaat tutup.

Masa: 9.00 a.m. – 5.00 p.m.

Tempat: Pusat Sains Negara, Persiaran Bukit Kiara Bukit Damansara, Bukit Kiara, 50662 Kuala Lumpur

Yuran: Dewasa (RM15), Kanak-kanak 4-12 tahun (RM12), Warga Emas (RM5), 3 tahun ke bawah (percuma)

Teddy Bear Teatime

Tarikh: 8 Disember (Ahad)

Masa: 2.30 a.m. – 5.30 p.m.

Tempat: The Private Room, Ritz-Carlton Kuala Lumpur, Jalan Imbi, Bukit Bintang, 55100 Kuala Lumpur

Yuran: RM160 dewasa, RM115 untuk kanak-kanak bawah 12 tahun


Artikel ini adalah sebuah kerjasama antara Makchic / Makchic Suri dan Kidxy.

Kidxy merupakan laman web yang mengumpulkan maklumat aktiviti untuk kanak- kanak di Malaysia. Kidxy mahu membantu mengatur pelbagai aktiviti untuk anak- anak anda berdasarkan minat, bakat dan perkembangan umur semasa mereka.

Hilangkan kebosanan dan penuhkan bulan November ini dengan pelbagai aktiviti menarik sekitar Lembah Klang bersama keluarga tersayang!

BSC Seek & Keep Artisan Market

Informasi lanjut: FB BSC

Tarikh: 1 November (Jumaat) – 3 November (Ahad)

Masa: 10.00 a.m. – 10.00 p.m.

Tempat: BSC, T117A, Bangsar Shopping Centre, 285 Jalan Maarof, Bangsar, 59000 Kuala Lumpur

Kidzania Family and Friends Spooky Fun Festival

Beli tiket online di sini, di kaunter tiket atau emel kepada : [email protected]

Tarikh: 3 November (Ahad)

Masa: 6.30 p.m. – 10.00 p.m.

Tempat: KidZania Kuala Lumpur, Curve NX, 18 Jalan PJU7/5, Mutiara Damansara, 47810 Petaling Jaya

Yuran: RM100 (4 orang), RM35 (seorang) untuk pembelian sebelum/pada 2 November. RM50 (seorang) pada hari acara

Umur: 16 tahun dan ke atas

Kuala Lumpur Engineering Science Fair 2019

Informasi lanjut: KLESF

Tarikh: 1 November (Jumaat) – 3 November (Ahad)

Masa: 9.00 a.m. – 6.00 p.m.

Tempat: MINES International Exhibition and Convention Centre (MIECC), Jalan Dulang, MINES Wellness City, Seri Kembangan, Selangor

Yuran: Percuma

Rekaan seni moden menggunakan magnet untuk kanak-kanak

Informasi lanjut : Ilham Gallery

Emel untuk sebarang pertanyaan : [email protected]

Tarikh: 5 November (Selasa)

Masa: 10.30 a.m. – 11.30 a.m.

Tempat: Ilham Gallery, Menara Ilham, 8, Jalan Binjai, 50450 Kuala Lumpur

Yuran: RM45

Umur: 3-5 tahun

Mitos & Lagenda: Seni Interaktif menggunakan litar kertas

Informasi lanjut : Ilham Gallery

Emel untuk sebarang pertanyaan : [email protected]

Tarikh: 5 November (Selasa)

Masa: 3.00 p.m. – 4.00 p.m.

Tempat: Ilham Gallery, Menara Ilham, 8, Jalan Binjai, 50450 Kuala Lumpur

Yuran: RM45

Umur: 4-12 tahun

Alice in Wonderland di Sunway Velocity

Anjuran: The Storybook

Beli tiket di sini.

Tarikh: 9 November (Sabtu)

Masa: 4.00 p.m. – 5.00 p.m.

Tempat: Sunway Commune @ Sunway Velocity Mall, Level 5, Sunway Velocity, Cheras, Kuala Lumpur.

Yuran: RM20 (RM15 untuk ahli Vellokiddie)

Umur: 3-12 tahun

Batman 80th Anniversary Night Run

Informasi lanjut dan pendaftaran untuk larian di sini.

Tarikh: 9 November (Sabtu)

Masa: 8.00 p.m.

Tempat: Surf Beach, Sunway Lagoon, 3 Jalan PJS11/11, Bandar Sunway, 47500 Petaling Jaya

Yuran: RM90 – 5km Dewasa (12 tahun ke atas), RM155 – 5km Family Pack (1 dewasa + 1 kanak-kanak berumur 3-11 tahun)

Nights of Fright 7 – Fear Lives Here!

Dapatkan tiket di sini.

Tarikh: Setiap Jumaat – Ahad sehingga 9 November

Masa: 7.30 p.m. – 11.30 p.m.

Tempat: Sunway Lagoon, 3 Jalan PJS11/11, Bandar Sunway, 47500 Petaling Jaya

Yuran: RM79, RM158

Umur: 13 tahun ke atas

Riang-Ria @ Muzium sempena Perayaan Deepavali

Informasi lanjut di laman FB: Muzium Negara RASMI.

Tarikh: 9 November (Sabtu)

Masa: 10.00 a.m. – 5.00 p.m.

Tempat: Muzium Negara, Jalan Damansara, Tasik Perdana, 50566 Kuala Lumpur

Sesi bercerita dan membina model robot di PPAS, The School, Jaya One

Pendaftaran di sini.

Tarikh: 16 November (Sabtu)

Masa: 2.00 p.m. – 3.30 p.m.

Tempat: PPAS Library @ The School Jaya One, 46200 Petaling Jaya

Yuran: RM15

Umur: 6 tahun ke atas

Confident Little Junior Presenters: Space Explorers

Informasi lanjut: Yay I can Speak Too

Tarikh: 16 November (Sabtu) & 17 November (Ahad)

Masa: 9.00 a.m. – 5.00 p.m.

Tempat: Universiti Malaya

Umur: 6-9 tahun

Battle of the Blades Championship anjuran Kidxy

Pendaftaran melalui emel : [email protected] atau di sini.

Tarikh: 3 November (Ahad) and 16 November (Sabtu) & 17 November (Ahad)

Masa: 11.00 a.m. – 6.00 p.m.

Tempat:

3 November – 1st Floor, South Court (In front of Harvest Stationary) Atria Shopping Mall, Petaling Jaya

16 & 17 November – G Floor, Main Atrium (berdekatan Starbucks), Quill City Mall, Kuala Lumpur

Yuran: RM30

Umur: 4-12 tahun

The Way Back Home

Beli tiket di sini.

Tarikh: 12 November (Selasa) – 25 November (Isnin)

Tempat: PJ Live Arts, Jaya One, 72A Jalan Universiti, 46200 Petaling Jaya, Selangor

Yuran: RM55, RM75 dan RM95

Umur: 3 tahun ke atas

Lorna Whiston Open Day

Informasi lanjut di laman web rasmi Lorna Whiston

Hubungi 03–7727 1909 atau emel kepada [email protected] untuk sebarang pertanyaan.

Tarikh: 16 November (Sabtu)

Masa: 10.30 a.m. – 4.00 p.m.

Tempat: Lorna Whiston Plaza VADS Centre, Level 2, Plaza VADS, No. 1, Jalan Tun Mohd Fuad, Taman Tun Dr. Ismail, 60000 Kuala Lumpur

Yuran: Percuma

Umur: 4-18 tahun

Halloween Coding Party

Informasi lanjut dan beli tiket di sini: Code Juniors.

Tarikh: 19 November (Selasa)

Masa: 2.30 p.m. – 4.00 p.m.

Tempat: Jalan Setia Dagang, Persiaran Setia Alam, Setia Alam, 40170 Shah Alam, Selangor.

Yuran: RM80

Umur: 9-15 tahun

Young Naturalist Camp

Tempah slot anda di sini.

Tarikh: 22 November (Jumaat) – 24 November (Ahad)

Masa: 12.00 p.m.

Tempat: FRIM – MNS Nature Education Center (NEC), FRIM Kepong, 52109 Kepong

Yuran: RM320 (Ahli MNS dan tempahan berkumpulan), RM350 (bukan ahli MNS)

No telefon: 03-62771703

Emel: [email protected]

Umur: 8 – 15 tahun

Mozarts Die Zauberflote – The Magic Flute

Beli tiket di sini.

Tarikh: 21 November (Khamis) – 24 November (Ahad)

Masa: 7.30 p.m. – 11.00 p.m.

Tempat: Pentas 1, The Kuala Lumpur Performing Arts Centre – KLPAC, Jalan Sultan Azlan Shah, Sentul, 51100 Kuala Lumpur

Yuran: RM96 – RM168

Umur: 6 tahun ke atas

Nostalgia Anak Kampung

Informasi lanjut : Laman FB Muzium Negara RASMI.

Tarikh: 23 November (Sabtu) – 24 November (Ahad)

Masa: 10.00 a.m. – 5.00 p.m.

Tempat: Muzium Negara, Jalan Damansara, Tasik Perdana, 50566 Kuala Lumpur

Yuran: Percuma

School Holiday Art Camp

Daftar di sini.

Tarikh: 25 November (Isnin) –  27 November (Rabu)

Masa: 9.00 a.m. – 5.00 p.m.

Tempat: Art Genius, 2-10, PV128, Jalan Genting Klang, 53300 Kuala Lumpur

Yuran: RM300

Umur: 5 – 12 tahun


Artikel ini adalah sebuah kerjasama antara Makchic / Makchic Suri dan Kidxy.

Kidxy merupakan laman web yang mengumpulkan maklumat aktiviti untuk kanak- kanak di Malaysia. Kidxy mahu membantu mengatur pelbagai aktiviti untuk anak- anak anda berdasarkan minat, bakat dan perkembangan umur semasa mereka.

Berseronoklah bersama keluarga dengan aktiviti-aktiviti dan acara menarik di Lembah Klang sepanjang Mei ini!

KidZania Kuala Lumpur ‘Science & Space’ Programme

 Santuni anak- anak anda di KidZania Kuala Lumpur bagi menikmati pengalaman unik dan menghiburkan di program “Science & Space”. Anda boleh lawati laman web KidZania untuk melihat sendiri senarai lengkap aktiviti dan bengkel yang boleh disertai oleh anak- anak. Nak tahu apa yang lebih menguntungkan? Anda boleh dapat diskaun 40% bagi setiap pembelian tiket atas talian, sehingga penghujung Mei. Hanya masukkan kod promosi: ATOM40 untuk menikmati diskaun ini.

 Tarikh: 25 Mei (Sabtu) hingga 16 Jun (Ahad)

Masa: Jadual di sini

Tempat: KidZania Kuala Lumpur, Petaling Jaya, Selangor

Bayaran: Bergantung kepada aktiviti, e.g. RM190 seorang untuk Generasi Marikh Junior Astropreneur Mini Bootcamp 

 Grand Bazaar Ramadhan Raya 2019

 Bazar Perdana Ramadhan Raya 2019 akan diadakan pada 4 Mei sehingga 4 Jun di dua lokasi iaitu di Shah Alam dengan 134 gerai jualan, dan di Bukit Jalil dengan 436 gerai jualan. Penganjur bazar pada tahun ini mensasarkan untuk memasuki Malaysian Book of Records sebagai bazar perayaan terbesar dalam negara. Anda boleh menikmati pelbagai jenis makanan dan minuman enak dan mencuci mata melihat pelbagai jualan barang hiasan. Jangan ketinggalan untuk menyaksikan pelbagai acara yang telah diatur sepanjang bulan, seperti ‘Acara Lemang Terpanjang!”. Maklumat lanjut boleh didapati di sini.

Tarikh: 4 Mei (Sabtu) hingga 2 Jun (Ahad) di Shah Alam & 16 Mei (Khamis) hingga 4 Jun (Selasa) di Bukit Jalil

Masa: 3.00 p.m. – 12.00 a.m. hari bekerja, 11.00 a.m. – 12.00 a.m. hujung minggu dan Hari Kelepasan Am.

Tempat: Bulatan Bazarena, Shah Alam dan Stadium Bukit Jalil, Kuala Lumpur

Bayaran: Percuma

Batman 80 Years

 Adiwira terkenal dunia, Batman sudahpun mencecah usia 80 tahun dan bersempena dengan itu, Resort World Genting akan meraikannya bersama- sama anda. Sejak ia muncul dalam than 1939, Dark Knight ini menjadi pujaan para peminat di seluruh dunia. Di Resort World Genting, anda boleh menikmati pengembaraan Batman melalui tayangan filem, pertunjukan langsung, pameran eksklusif dan sesi bersama peminat. Dan jangan berdiam diri sahaja, sarungkan pakaian watak kegemaran anda dan bersama- sama lah ke acara Cosplayers Gathering. Oh dengar cerita, Resort World Genting akan bercahaya dengan Bat Signal menggunakan 1001 biji lampu ‘winch balls”. Jadi untuk semua ibubapa dan kanak- kanak, kami tunggu anda di SkyAvenue ya!

Tarikh : 10 Mei (Jumaat) hingga 10 Julai (Rabu) 2019

Masa : Lihat jadual di sini

Tempat : SkyAvenue Resort World Genting, Genting Highlands

Small Heroes, Big Hearts Kids Workshop

Anda berpeluang mendidik dan mendorong sikap menghargai dan menyayangi alam sekitar di kalangan anak- anak melalui bengkel bertema, pada setiap minggu dianjurkan oleh The Happiness Project di Robson 7. Anda ada pilihan untuk menyertai bengkel pada waktu pagi ataupun tengah hari untuk mengikuti 5 aktiviti pembelajaran dalam masa 2 jam, dan anak- anak akan dianugerahi Pingat Juara! Aktiviti- aktiviti yang disusun, bersesuaian usia 3 hingga 12 tahun. Penyertaan kanak- kanak di bawah usia 4 tahun mesti ditemani oleh ibubapa atau penjaga. Terkini, anda boleh menyertai program Marine & Green Superhero, dengan membuat pendaftaran di sini.

Tarikh: 11 Mei (Sabtu) & 12 Mei (Ahad), 18 Mei (Sabtu) & 19 Mei (Ahad)

Masa: 11.00 a.m. or 2.00 p.m.

Tempat: Robson 7, No. 7, Jalan Robson, Taman Persiaran Desa, Kuala Lumpur

Bayaran: RM50 setiap peserta

Hubungi:  018 – 241 5848 (WhatsApp) atau email [email protected]

Tema: Marine Hero (11 Mei & 12 Mei) and Green Superhero (18 Mei & 19 Mei)

YMCA KL SuperfunKids: Ahad Arts + Crafts

Disediakan khas untuk keluarga muda, YMCA KL menyediakan ruang selamat untuk anak- anak kecil berkumpul dan bermain. Bukan itu saja, terdapat juga bengkel 2 minggu sekali bagi memberi peluang kepada anak- anak memupuk rasa ingin tahu dalam diri mereka. Ibubapa dan penjaga juga dialu- alukan untuk turut serta, dan aktiviti- aktiviti yang disediakan sesuai untuk kanak- kanak berusia 4 hingga 12 tahun.

Tarikhs: 12 Mei (Ahad) & 26 Mei (Ahad)

Masa: 2.00 p.m. – 3.00 p.m.

Tempat: YMCA Kuala Lumpur, Jalan Padang Belia, Kuala Lumpur

Bayaran: RM12.50 setiap sesi untuk setiap anak, atau RM50 sebulan

Aktiviti- aktiviti di ILHAM Gallery dalam bulan Mei

Jika anda mahu memupuk rasa cinta dan penghargaan kepada hasil dan kerja seni di kalangan anak- anak, sertailah pelbagai program di ILHAM Gallery seperti berikut:

Bengkel Khas Keluarga : Rahsia Meja Reunion

Bengkel ini dianjurkan oleh ahli- ahli Muzium Baba Nyonya di negeri Melaka, memberi peluang kepada peserta merasai sendiri pengalaman melihat sendiri barang- barang milik keluarga Peranakan. Peserta- peserta akan bersama- sama membuat aktiviti “paper cutting” sambil berbincang tentang tradisi Peranakan dan berkongsi cerita budaya masing- masing.

Tarikh: 18 Mei (Sabtu)

Masa: 10.00 a.m. – 12.00 p.m. & 2.30 p.m. – 4.30 p.m.

Tempat: ILHAM Gallery, ILHAM Tower, Jalan Binjai, Kuala Lumpur

Bayaran: RM160 setiap keluarga (ibubapa dan seorang anak), RM65 untuk anak seterusnya.

Bengkel Cetakan Piring Istimewa Hari Raya

Bengkel ini juga kerjasaman ILHAM Gallery bersama- sama Atom and The Dot memberi peluang kepada kanak- kanak mempelajari simbol- simbol Hari Raya, evolusi seni cetak dan mencipta cetakan Hari Raya mereka sendiri. Aktiviti ini sesuai untuk kanak- kanak berusia 3 hingga 12 tahun. Kanak- kanak di bawah usia 9 tahun mesti ditemani ibubapa atau penjaga.

Tarikh:  28 Mei (Selasa)

Masa: 10.30 a.m. – 11.30 a.m. & 3.30 p.m. – 4.30 p.m.

Tempat: ILHAM Gallery, ILHAM Tower, Jalan Binjai, Kuala Lumpur

Bayaran: RM45 setiap kanak- kanak

Projek Inspirasi Seni Coding

Ini pula kerjasama di antara ILHAM Gallery dan CodeJuniors. Bengkel pengekodan ini sesuai untuk anak- anak berusia 8 hinga 11 tahun dan projek yang dijalankan adalah berdasarkan hasil seni Chia Yu Chian bertajuk “People and Places in Kuala Lumpur”.

Tarikh: 26 Mei (Ahad)

Masa: 11.30 a.m. – 1.00 p.m. & 2.00 p.m. – 3.30 p.m.

Tempat: ILHAM Gallery, ILHAM Tower, Jalan Binjai, Kuala Lumpur

Bayaran: RM70 setiap kanak- kanak

Imaginatricks

Ayuh bawa keluarga anda menyaksiakan persembahan Imaginatricks dan anda pasti akan terpukau dengan bakat pelakon lagak ngeri, penari dan juara dunia peluncur ais. Nikmati persembahan satu jam yang padat dengan aksi akrobat, tarian kabaret dan lawak jenaka. Pastinya ini satu persembahan yang anda tidak mahu ketinggalan sama sekali!

Tarikh: 25 Mei 2019 (Sabtu) hingga 24 Mei 2020 (Ahad)

Masa: 4.00 p.m. & 8.00 p.m. setiap hari

Tempat: Genting International Showroom

Bayaran: RM196 (Preferred)/RM146 (PS1)/RM96 (Gallery)

Kids Programmes by Leaderonomics

Program Kepimpinan Kanak- Kanak

Adakah anda berminat untuk memupuk kualiti kepimpinan di dalam diri anak anda? Mungkin program yang dianjurkan oleh Leaderonomics ini bersesuaian sekali. Program ini disusun dalam bentuk garis cerita yang membantu anak anda dalam kemahiran komunikasi dan pengucapan awam. Aktiviti ini sesuai bagi kanak- kanak berusia 8 hingga 10 tahun. Anda boleh mendapatkan tiket di sini.

Tarikh: 25 Mei (Sabtu) & 26 Mei (Ahad)

Masa: 8.30 a.m. – 4.00 p.m.

Tempat: Dwi Emas International School, Shah Alam, Selangor

Bayaran: RM218.36 setiap peserta

Youth Start-Up Apprentice Workshop

Bengkel 6 hari ini bersesuaian dengan peserta berusia 11 hingga 15 tahun. Sasaran utama bengkel ialah membantu peserta memahami kemahiran yang mereka perlukan untuk merealisasikan impian sebagai usahawan. Kemahiran yang mereka pelajari selama 6 hari akan diaplikasikan di bazar jualan, dan mereka akan merasai sendiri pengalaman memasarkan produk sendiri. Anda boleh dapatkan maklumat lanjut tentang program dan membeli tiket di sini.

Tarikh: 27 Mei (Isnin) hingga 1 Jun (Sabtu)

Masa: 8.30 a.m. – 4.00 p.m.

Tempat: Pejabat Leaderonomics, Pusat Perdagangan Phileo Damansara, Petaling Jaya

Bayaran: RM491.31

Storytelling Activities di The Story Book

Bengkel Bercerita dan Lakonan

The Story Book adalah tempat terbaik melihat bagaimana sebuah cerita menjadi nyata dalam bentuk drama, nyanyian dan sesi bercerita. Di sinilah anak- anak boleh pelajari asas bercerita daripada Story Ninjas. milik Story Book sendiri. Bengkel ini memberi peluang kepada kanak- kanak menekuni teknik main peranan, penceritaan dan lakonan. Bengkel interaktif ini sesuai untuk kanak- kanak berusia 4 hingga 10 tahun. Jangan lupa, anda perlu buat pendaftaran dan pembelian tiket di sini.

Tarikh: 25 Mei (Sabtu)

Masa: 2.00 p.m. – 5.00 p.m.

Tempat: The Story Book, E-1-13, Plaza Arkadia, Desa Parkcity, Kuala Lumpur

Bayaran: RM100 setiap kanak- kanak

Mari Bercerita & Bengkel Pembuatan Coklat Bersama Ibubapa

Ayuh terokai sendiri keajaiban dunia Willy Wonka dan sertai sesi bercerita dengan karya Roald Dahl bertajuk ‘Charlie & The Chocolate Factory’ dan diikuti pula dengan bengkel pembuatan coklat bersama artisan coklat berpengalaman iaitu Love18 . Aktiviti ini bersesuaian dengan kanak- kanak berusia 5 tahun ke atas bersama ibu atau bapa atau penjaga. Dapatkan tiket anda di sini .

Tarikh: 31 Mei (Jumaat)

Masa: 10.30 a.m. – 12.30 p.m.

Tempat: The Story Book, E-1-13, Plaza Arkadia, Desa Parkcity, Kuala Lumpur

Bayaran: RM150 setiap ibu/bapa/penjaga dan anak

Bengkel Upcycling

Bengkel ini mahu memperkenalkan konsep dan kepentingan “upcycling” kepada para peserta dengan memberi fokus kepada cara mengurangkan dan guna semula bahan-bahan dalam kehidupan harian kita. Selain daripada itu peserta akan belajar cara yang tersusun untuk mengasingkan bahan buangan plastik. Aktiviti ini sesuai untuk kanak- kanak berusia 5 tahun ke atas, dan perlu ditemani oleh ibubapa atau penjaga. Dapatkan maklumat lanjut di sini.

Tarikh: 25 Mei (Sabtu)

Masa: 9.00 a.m. – 12 tengah hari

Tempat: FRIM – MNS Nature Education Centre, FRIM Kepong

Bayaran: RM85 untuk anak pertama, RM65 untuk anak seterusnya, dan RM45 untuk ibu/bapa/ penjaga. (termasuk insuran, jamuan makan, bayaran masuk ke FRIM dan peralatan)

Hubungi:  03- 627 717 03 or email [email protected]

Hari Terbuka Junior Robotic Kids

Ilmu robotik adalah satu pilihan yang baik untuk ibubapa melatih anak- anak berdikari, berfikiran kritis dan mengasah kemahiran penyelesaian masalah. Bawalah anak- anak ke Hari Terbuka Junior Robotic Kids untuk melihat sendiri pelbagai aktiviti robotik di samping berpeluang memenangi pelbagai hadiah menarik. Ibubapa yang mempunyai anak- anak berusia 6 tahun ke atas amat digalakkan hadir pada hari tersebut dan menikmati bonus sekiranya mendaftarkan anak mereka.

Tarikh: 26 Mei (Ahad)

Masa: 10.00 a.m. – 5.00 p.m.

Tempat: 7th Floor, Block B-3-3A, Setiawalk, Puchong

Bayaran: Percuma

Hubungi:  018 – 239 0488 / 018 – 872 3884

Kem Seni Penggal Pertengahan Cuti Sekolah 2019

Kem selama 3 hari ini dianjurkan oleh Art Genius, akan dipenuhi dengan pelbagai aktiviti kraf untuk anak- anak anda menghabiskan cuti sekolah mereka. Semua bahan kraf akan disediakan oleh penganjur, beserta sarapan pagi, makan tengahari dan jamuan petang sepanjang kem berlangsung. Kem ini sesuai untuk kanak- kanak berusia 5 hingga 12 tahun. Dapatkan maklumat lanjut di sini.

Tarikh: Minggu 1 – 27 Mei (Isnin) hingga 29 Mei (Rabu), Minggu 2 –  3 Jun (Isnin) hingga 5 Jun (Rabu)

Masa: 9.00 a.m. – 5.00 p.m.

Tempat: Art Genius, 2-10, PV 128, Jalan Genting Klang, Kuala Lumpur

Bayaran: RM320 setiap peserta (3 hari seminggu), RM640 setiap peserta (6 hari untuk 2 minggu)

Bengkel Seni Penulisan Kreatif

Bengkel yang dianjurkan oleh Leeds Learning Academy, selama 3 hari akan memperkenalkan teknik penulisan kreatif dengan cara yang paling menyeronokkan. Bengkel akan dipenuhi dengan pelbagai aktiviti dan permainan, belajar cari menulis plot cerita dan watak, dan mencipta situasi yang membolehkan cerita yang dicipta menjadi nyata. Peserta- peserta akan mendapat peluang berkongsi cerita pada hari penutup dan mengadakan sesi temubual bersama pembaca.

Tarikh: 28 Mei (Selasa) hingga 30 Mei (Khamis)

Masa: 9.00 a.m. – 5.00 p.m.

Tempat: Universiti Malaya, Jalan Universiti, Kuala Lumpur

Bayaran: RM 550 setiap kanak- kanak (termasuk makan tengah hari dan minum petang, bahan- bahan bengkel, alatulis dan sijil penyertaan) Diskaun RM50 diberikan kepada tambahan peserta yang mendaftar ke program yang sama.

Hubungi: 010 – 771 4670 (Mrs Danaraj)


Artikel ini adalah sebuah kerjasama antara Makchic / Makchic Suri dan Kidxy.

Kidxy merupakan laman web yang mengumpulkan maklumat aktiviti untuk kanak- kanak di Malaysia. Kidxy mahu membantu mengatur pelbagai aktiviti untuk anak- anak anda berdasarkan minat, bakat dan perkembangan umur semasa mereka.

Ambil peluang menerokai dan mencuba sesuatu yang baru bulan April ini. Pelbagai aktiviti keluarga menanti semua!


1.Pet Fiesta 2019

Anda penggemar haiwan kesayangan? Kunjungi Pet Fiesta 2019, sebuah pesta haiwan kesayangan bertemakan “Colour Play” yang berwarna-warni! Ada pelbagai jenis haiwan kesayangan seperti arnab, kucing, anjing dan hamster yang pastinya comel dan menyeronokkan!

Tarikh & Masa : 5 April (Jumaat) – 7 April (Ahad), 11pg-9mlm

Tempat : Hall 1 & 2, Setia City Convention Centre, Shah Alam

Bayaran : RM5/dewasa, masuk adalah percuma untuk pelawat perdagangan, warga emas dan kanak-kanak di bawah 12 tahun