fbpx
Kategori

Semasa

Kategori

Perdana Menteri Malaysia baru sahaja mengumumkan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan akan dilanjutkan hingga 14 April 2020. Sudah pasti kita semua hampir ketandusan idea apakah aktiviti yang boleh dibuat bersama keluarga di rumah. Seminggu pun sudah hampir gila dibuatnya!

Jangan panik dan cepat stres! Yang penting sekali kita perlulah lihat dari sisi positif disebalik apa yang berlaku ini.

Jika selama ini kita sibuk dengan jadual harian masing-masing, gunakanlah kesempatan ini meluangkan masa bersama keluarga. Duduk semeja makan bersama,  dan carilah aktiviti yang mudah dan menghiburkan. Manfaatkan waktu bersama.

Inilah juga masanya untuk sama-sama mengemas rumah, bersihkan segala tombol pintu, lantai dan permukaan yang menjadi medan virus tersebar.

Disini, kami kongsikan beberapa idea dan aktiviti yang boleh dibuat bersama di rumah:

1. Serlahkan kebolehan anda di dapur

Jika selama ini anda mengeluh tidak mempunyai masa untuk mencuba resepi baru, inilah masanya! Ajak sekali pasangan dan anak-anak untuk mencuba. Terdapat ramai chef terkemuka seperti chef bintang Michelin Massimo Bottura serta Jamie Oliver yang membuat online tutorial untuk resepi-resepi popular mereka. Ramai juga chef tempatan seperti Ili Sulaiman dan Anis Nabilah yang turut kongsi cara masak yang sihat dan mudah. 

Kredit foto: Ili Sulaiman

2. Cari hobi baru

Melancong – hobi ini terpaksalah dilupakan seketika. Bagi yang gemar membaca pula, mungkin sudah tamat semua buku yang tertangguh. Ini masanya mencari hobi baru! Bagi mereka yang mempunyai ruang, mungkin anda boleh cuba bercucuk tanam di rumah? Selain itu boleh juga gunakan kesempatan ini untuk mengubahsuai perabot dan perhiasan dalam rumah, barulah tidak bosan melihat susunatur yang sama setiap hari! Buat anda yang gemar menulis dalam blog atau menyimpan jurnal sebelum ini, mungkin ini masanya untuk kembali aktif menulis.

3. Daftar kursus online

Mungkin sudah acapkali tertangguh, inilah masanya untuk anda akhirnya belajar bermain alat muzik seperti gitar! Search saja di YouTube, banyak tutorial yang boleh diikuti dengan mudah. Dengan adanya laman web seperti Duolingo, belajar bahasa ketiga pun macam menarik juga. Senanglah nak menonton drama Korea tanpa sarikata, kan? Laman web seperti Coursera dan Skillshare juga boleh dilayari untuk pelbagai kursus percuma.

4. Jangan lupa bersenam

Dengan perintah kawalan  pergerakan ini, anda pastinya tidak menggunakan otot-otot sebanyak yang biasanya anda lakukan. Jadi, jangan lupa untuk memperuntukkan sedikit masa untuk bersenam. Ia bukan sahaja bermanfaat untuk tubuh anda, tetapi juga untuk minda anda – terutamanya dalam mengurangkan anxiety pada tempoh yang tidak menentu ini.

5. Rehatkan diri

Bekerja dari rumah, menjaga kanak-kanak dan isi rumah sudah tentu akan membuat anda lesu. Jangan lupa untuk mengambil masa berehat. Tonton Netflix atau ganti waktu tidur yang terganggu. Jika anak-anak tidak memberi anda me-time, berilah mereka  menggunakan tablet sebentar. Cuba layari pautan di bawah ini untuk mengalihkan perhatian anak-anak kepada sesuatu yang lebih berguna:

Youtube

Laman web

Kredit foto: artortoise

Apa yang penting, kita sebagai rakyat Malaysia perlulah turut sama membantu ‘menyelamatkan’ negara dari pandemik ini dengan #dudukrumah dan hanya keluar jika perlu seperti untuk membeli barang keperluan harian. Jika tidak, sia-sialah kita berkurung hampir sebulan lamanya untuk menghapuskan Covid-19.

Untuk kaum ibu, kita berjaya melalui 44 hari tempoh berpantang. Kita tentu boleh mengharungi 28 hari ini!

Ibu, Covid-19 tu apa? Tak boleh pergi sekolah ke? Kita boleh mati ke?

Di saat dunia dikejutkan dengan kemunculan virus yang mengancam nyawa ini, kita sebagai ibu bapa sudah tentu panik dan risaukan keselamatan anak-anak kita yang masih bersekolah atau di pusat jagaan.

Mereka juga masih terlalu mentah untuk memahami situasi ini. Tetapi sebagai ibu bapa yang bertanggungjawab, perkara ini janganlah dianggap mudah. Anak-anak perlu faham dan tahu apa yang perlu mereka lakukan bagi mencegah virus ini daripada terus tersebar.

Jadi apakah cara yang terbaik untuk menerangkan kepada mereka dengan mudah dan jelas?

Terangkan apakah itu Covid-19 dan asal-usulnya

Penjelasan yang mudah ialah Covid-19 merupakan virus yang membuatkan kita jatuh sakit – batuk, keletihan dan demam. Virus ini bermula di China, dalam daerah Wuhan. Ia dipercayai datang daripada haiwan  dan kemudian berjangkit kepada manusia. Warga emas adalah golongan yang mudah terdedah kepada virus ini. 

Macam mana virus ini buat kita sakit?

Virus Covid-19 ini menyerang sistem pernafasan kita dan membuatkan kita sukar untuk bernafas. Ianya mudah dan cepat tersebar melalui sentuhan. Kita perlu hati-hati apabila menyentuh apa-apa permukaan dengan tangan kerana dikhuatiri virus itu melekat di permukaan tersebut.

Mujurlah badan kita dilengkapi dengan sistem imun yang mampu melawan virus seperti ini. Bila kita sakit seperti demam, sakit kepala atau selsema, itu menunjukkan sistem imun kita sedang cuba melawan virus itu. Malangnya, tak semua orang mempunyai sistem imun yang baik untuk melawan virus ini. 

Apa yang boleh kita buat?

Kerap cuci tangan dengan sabun. Pastikan gosok sabun di seluruh jari-jemari, kuku dan telapak tangan hingga bersih selama 20 saat. Jangan sentuh muka dengan tangan dan gunakan gel pembasmi kuman. Kuarantin diri sendiri di rumah jika tidak sihat dan gunakan topeng muka. Amalkan social distancing, maksudnya elakkan berada atau berkumpul di tempat yang ramai orang kerana ia membuatkan kita lebih terdedah kepada virus ini.

Jangan panik

Apa yang penting, kita janganlah mudah panik. Sentiasa amalkan kebersihan diri dan ikut arahan dari pihak berkuasa. Semoga penerangan mudah ini dapat difahami oleh anak-anak kita. 

 

Kredit foto: Manuela Molina


 

Cuti sekolah sudah bermula! Apa kata tengok acara-acara menarik untuk mengisi masa di bulan penuh keseronokan ini!

Madagascar The Musical

Beli tiket di sini.

Tarikh: 5 Disember (Khamis), 6 Disember (Jumaat), 7 Disember (Sabtu), and 8 Disember (Ahad)

Masa: 11.00 a.m., 3.00 p.m. and 8.30 p.m.

Tempat: Plenary Hall, KLCC, 21, Jalan Pinang, 50450 Kuala Lumpur

Yuran: Premium (RM498), VIP (RM368), CAT A (RM268), CAT B (RM188), CAT C (RM98)

Umur: Kanak-kanak di bawah 3 tahun tidak dibenarkan masuk

Holiday Camp: Hello to the World of Communication

Informasi lanjut : English Champ  , 013-292 8251 (Isnin-Ahad, 9am-5pm)

Pendaftaran boleh dibuat di sini.

Tarikh: 2 Disember (Isnin) – 6 Disember (Jumaat)

Masa: 9.00 a.m. – 12.00 p.m.

Tempat: English Champ, No 1-8 (First Floor), One ATempat, Dataran Pelangi Utama, Jalan Masjid PJU 6A, 47400, Petaling Jaya

Yuran: RM70 sehari. Tambah RM30 untuk lawatan pada 5 Disember

Big Bad Wolf Book Sale Kuala Lumpur 2019

Tarikh: 6 Disember (Jumaat) – 16 Disember (Isnin)

Masa: Setiap hari, buka 24 jam

Tempat: MIECC, The Mines, Level 2, MIECC, Jalan Dulang, Mines Wellness City, 43300 Seri Kembangan

Yuran: Percuma

Belajar memasak bersama Tedboy @ JayaOne

Daftar di sini (tempat adalah terhad!)

Tempat: Tedboy @ JayaOne, 100-G.037, Level G, The School Jaya One No, 72A, Jalan Universiti, Seksyen 13, 46200 Petaling Jaya

  • Spaghetti & Ravioli Pasta Making

Tarikh: 1 Disember (Ahad)

Masa: 10.30 a.m. – 12.30 p.m.

Yuran: RM50

  • Steam Bao with Duck or Chicken

Tarikh: 8 Disember (Ahad)

Masa: 10.30 a.m. – 12.30 p.m.

Yuran: RM50

  • 1000 Layer Puff Pastry

Tarikh: 15 Disember (Ahad)

Masa: 10.30 a.m. – 12.30 p.m.

Yuran: RM50

  • Christmas Cookie and Cupcake

Tarikh: 22 Disember (Ahad)

Masa: 10.30 a.m. – 12.30 p.m.

Yuran: RM50

  • Cake and Fruit Pop Class

Tarikh: 29 Disember (Ahad)

Masa: 10.30 a.m. – 12.30 p.m.

Yuran: RM50

Kidzania Family & Friends

·       Christmas Joy

Beli tiket di PouchnationEventbrite, atau terus di kaunter tiket KidZania.

Tarikh: 21 Disember (Sabtu)

Masa: 6.30 p.m. – 10.00 p.m.

Tempat: KidZania, Curve NX, 18, Jalan PJU 7/5, Mutiara Damansara, 47810 Petaling Jaya

Yuran: RM100 untuk 4 orang, RM35 untuk 1 tiket (beli sebelum 20 Disember), RM50 untuk 1 tiket (pembelian pada hari acara).

·       New Year’s Countdown

Beli tiket di sini.

Tarikh: 31 Disember (Selasa)

Masa: 6.30 p.m. – 10.00 p.m.

Tempat: KidZania, Curve NX, 18, Jalan PJU 7/5, Mutiara Damansara, 47810 Petaling Jaya

Yuran: RM100 (4 orang), RM35 (seorang)

Great British Circus

Beli tiket di sini.

Tarikh: 6 Disember (Jumaat) – 1 Januari (Rabu)

Masa: 5.30 p.m. and 8.30 p.m.

Tempat: Space Area, Anggun City Rawang, Laman Lanai @ MaTiC

Yuran: RM25 – RM80

Kids Woodworking Holiday Programme

Tempah tiket di sini : 016-5550063.

Tarikh: 2 Disember (Isnin), 4 Disember (Rabu), 16 Disember (Isnin), 18 Disember (Rabu)

Masa: 10.00 a.m. – 3.00 p.m.

Tempat: Pusat Kreatif Kanak-Kanak Tuanku Bainun, 48, Jalan Tun Mohd Fuad, Taman Tun Dr Ismail, 60000 Kuala Lumpur

Yuran: RM250

Umur: 7 – 15 tahun

The Extraordinary Ordinary Earth: A nature discovery programme with an interplanetary twist

Daftar di sini atau hubungi Ken di 013 287 0711.

Tarikh: 14 Disember (Sabtu)

Masa: 8.00 a.m. – 12.00 p.m.

Tempat: Kota Damansara (alamat hanya akan diberikan kepada peserta yang akan hadir)

Yuran: RM50 (dewasa) , RM100 (kanak-kanak)

Umur: 4 -16 tahun. Mesti ditemani ibubapa/penjaga.

Gingerbread House Decorating Workshop

Hubungi 011-28720083 untuk mendaftar.

Tarikh: 1 Disember (Ahad) – 22 Disember (Ahad)

Masa: 11.00 a.m. – 2.00 p.m.

Tempat: Upperhouse Kitchen And Dessert Bar, 27A, Jalan Telawi 3, Bangsar Baru, 59100 Kuala Lumpur

Yuran: RM90

Umur: 5 – 10 tahun

Code Junior Disember School Holiday Programme

Daftar di sini.

Tempat: Pusat Kreatif Kanak-Kanak Tuanku Bainun, 48, Jalan Tun Mohd Fuad, Taman Tun Dr Ismail, 60000 Kuala Lumpur

·       Little Juniors Save Our Species Camp

Tarikh: 9 Disember (Isnin) – 11 Disember (Rabu)

Masa: 9.30 a.m. – 12.30 p.m.

Yuran: RM445 seorang

Umur: 5 – 8 tahun

·       Build Your Own Website

Tarikh: 9 Disember (Isnin) – 11 Disember (Rabu)

Masa: 9.30 a.m. – 12.30 p.m.

Yuran: RM445 seorang

Umur: 10 – 16 tahun

·       Sphero Bot Challenge Camp

Tarikh: 9 Disember (Isnin) – 11 Disember (Rabu)

Masa: 1.30 p.m. – 4.30 p.m.

Yuran: RM445/pax

Umur: 8 – 11 years old

The Parenthood School Holiday Camp

Daftar di sini.

Tarikh seperti berikut:

Sunway Pyramid West: 2 Disember (Isnin) – 6 Disember (Jumaat)

Sunway Putra Mall: 9 Disember (Isnin) – 13 Disember (Jumaat)

Masa: 10.00 a.m. – 6.00 p.m.

Tempat: The Parenthood, Sunway Pyramid West and Sunway Putra Mall

Yuran: RM800 (pakej 5 hari)

Umur: 5 – 12 years old

Party Friends: A Fun and Interactive Day With Horses

Daftar di sini.

Tarikh: 3 Disember (Selasa)

Masa: 8.00 a.m. – 4.00 p.m.

Tempat: Majlis Ekuin Malaysia Stable @ MAEPS Serdang.

Yuran: RM250

Umur: 7 – 15 tahun

Vease Nutrition – Junior Nutri Chef

Anjuran : Vease Nutrition

·       Farm Visit & Vege Pasta Workshop

Daftar di sini.

Tarikh: 7 Disember (Sabtu)

Masa: 9.30 a.m. – 12.00 p.m.

Tempat: Lot 2343, Batu 26, Jalan Broga, 46150 Semenyih (Fireflies Farm, Semenyih)

Yuran: RM52.20 (adults) & RM61.20 (child)

Umur: 3 tahun ke atas

·       Gingerbread Cookies Baking Workshop

Daftar di sini.

Tarikh: 14 Disember (Sabtu)

Masa: 11.00 a.m. – 12.30 p.m.

Tempat: 悠YOÜ Space, Level 1,  The School by Jaya One, 72A, Jalan Universiti, Seksyen 13, 46200 Petaling Jaya

Yuran: RM72

Umur: 3 tahun ke atas

·       Candy Cane Cookies Workshop

Daftar di sini.

Tarikh: 21 Disember (Sabtu)

Masa: 2.00 p.m. – 4.00 p.m.

Tempat: Mid Point Shopping Centre, G9 G10, Jalan Pandan Indah 1/25, Pandan Indah, 55100 Kuala Lumpur

Yuran: RM45 (untuk kumpulan 2-4 orang – 1ibu/bapa, 2 anak ATAU 2 ibu/bapa, 2 anak

Umur: 3 tahun ke atas

FRIM – MNS Nature Education Centre (NEC) Warming Planet Camp

Tempah tiket di sini.

Tarikh: 6 Disember (Jumaat) – 8 Disember (Ahad)

Tempat: FRIM-MNS Nature Education Centre, Forest Research Institute Malaysia (FRIM) Kepong

Yuran: RM320 (ahli MNS) & RM350 (bukan ahli)

Umur: 8 – 15 tahun

Engineering For Kids

Anjuran: Engineering for Kids

Tempah tiket di sini.

Tarikh: Setiap hari dari 23 November (Sabtu) – 19 Januari (Ahad)

Masa:  Isnin – Jumaat (5.00 p.m. – 6.30 p.m.), Sabtu (10.00 a.m. – 11.30 a.m. or 12.00 p.m. – 1.30 p.m), Ahad (12.00 p.m. – 1.30 p.m. or 2.30 p.m. – 4.00 p.m.)

Tempat: Engineering For Kids, No. 7-2, Jalan Sri Hartamas 7, Sri Hartamas, 50480 Kuala Lumpur

Yuran: 1 kelas (RM70), 4 kelas (RM250) and 8 kelas (RM440). Dapatkan 7% diskaun apabila membeli melalui Kidxy.

Umur: 4 – 14 tahun

Dinosaur Encounter

Pusat Sains Negara.

Tarikh: Sabtu hingga Khamis. Jumaat tutup.

Masa: 9.00 a.m. – 5.00 p.m.

Tempat: Pusat Sains Negara, Persiaran Bukit Kiara Bukit Damansara, Bukit Kiara, 50662 Kuala Lumpur

Yuran: Dewasa (RM15), Kanak-kanak 4-12 tahun (RM12), Warga Emas (RM5), 3 tahun ke bawah (percuma)

Teddy Bear Teatime

Tarikh: 8 Disember (Ahad)

Masa: 2.30 a.m. – 5.30 p.m.

Tempat: The Private Room, Ritz-Carlton Kuala Lumpur, Jalan Imbi, Bukit Bintang, 55100 Kuala Lumpur

Yuran: RM160 dewasa, RM115 untuk kanak-kanak bawah 12 tahun


Artikel ini adalah sebuah kerjasama antara Makchic / Makchic Suri dan Kidxy.

Kidxy merupakan laman web yang mengumpulkan maklumat aktiviti untuk kanak- kanak di Malaysia. Kidxy mahu membantu mengatur pelbagai aktiviti untuk anak- anak anda berdasarkan minat, bakat dan perkembangan umur semasa mereka.

Aktiviti bermain adalah aktiviti kebiasaan yang akan dilakukan oleh anak-anak, namun tahukah anda ia sebenarnya adalah sangat penting untuk pembangunan mental, fizikal dan sosial anak-anak?

Pada 24 November 2019 yang lepas, team makchic dan makchic Suri telah menganjurkan sebuah acara menarik bersempena Hari Kanak-Kanak Sedunia 2019 dengan berkolaborasi bersama beberapa rakan aktiviti bermain seperti Lindees,  Play4Play’Sake, Anyaman Preschool, POP!, Toy Libraries Malaysia dan The Nesting Heart.

Rakan aktiviti kami adalah pakar di dalam bidang permainan kanak-kanak, dan bersama mereka kami telah meraikan kebebasan dan hak untuk bermain di kalangan anak-anak!

Melalui bengkel yang telah diadakan, ibubapa telah belajar pelbagai strategi dan idea praktikal untuk bermain dengan kanak-kanak berdasarkan umur mereka. Mereka juga belajar mempersiapkan ruang bermainan yang sesuai untuk anak-anak di rumah, dan bagaimana untuk menggalakkan anak-anak bermain dengan barangan buangan mudah yang mencetuskan kreativiti dan merangsang minda untuk berimaginasi.

Selain dari itu, sementara ibubapa belajar,  anak-anak juga mempunyai akses penuh kepada taman permainan Lindees, di mana persekitarannya selamat untuk anak-anak menzahirkan emosi, kreativiti dan kebebasan mereka. Para ibubapa yang menyertai kami sangat gembira dengan ilmu baru yang mereka pelajari, dan tentunya para anak-anak tak mahu pulang kerana terlalu seronok bermain.

Untuk menyokong usaha Toy Libraries Malaysia memberikan lebih peluang bermain kepada semua anak-anak di Malaysia, tak kira latarbelakang, kami turut mengalu-alukan derma barang permainan yang masih elok untuk diberikan kepada pihak Toy Libraries Malaysia. Sudut pendermaan di Lindees masih lagi dibuka sehingga esok, 30 November 2019!

Terima kasih tidak terhingga kepada semua peserta Hari Kanak-Kanak 2019 makchic x Lindees, rakan aktiviti dan rakan tiket kami, Kidxy.

Jika anda terlepas untuk menyertai acara ini, jangan lupa teruskan “follow” kami di Instagram dan Facebook untuk lebih banyak lagi acara di masa akan datang!

Hilangkan kebosanan dan penuhkan bulan November ini dengan pelbagai aktiviti menarik sekitar Lembah Klang bersama keluarga tersayang!

BSC Seek & Keep Artisan Market

Informasi lanjut: FB BSC

Tarikh: 1 November (Jumaat) – 3 November (Ahad)

Masa: 10.00 a.m. – 10.00 p.m.

Tempat: BSC, T117A, Bangsar Shopping Centre, 285 Jalan Maarof, Bangsar, 59000 Kuala Lumpur

Kidzania Family and Friends Spooky Fun Festival

Beli tiket online di sini, di kaunter tiket atau emel kepada : [email protected]

Tarikh: 3 November (Ahad)

Masa: 6.30 p.m. – 10.00 p.m.

Tempat: KidZania Kuala Lumpur, Curve NX, 18 Jalan PJU7/5, Mutiara Damansara, 47810 Petaling Jaya

Yuran: RM100 (4 orang), RM35 (seorang) untuk pembelian sebelum/pada 2 November. RM50 (seorang) pada hari acara

Umur: 16 tahun dan ke atas

Kuala Lumpur Engineering Science Fair 2019

Informasi lanjut: KLESF

Tarikh: 1 November (Jumaat) – 3 November (Ahad)

Masa: 9.00 a.m. – 6.00 p.m.

Tempat: MINES International Exhibition and Convention Centre (MIECC), Jalan Dulang, MINES Wellness City, Seri Kembangan, Selangor

Yuran: Percuma

Rekaan seni moden menggunakan magnet untuk kanak-kanak

Informasi lanjut : Ilham Gallery

Emel untuk sebarang pertanyaan : [email protected]

Tarikh: 5 November (Selasa)

Masa: 10.30 a.m. – 11.30 a.m.

Tempat: Ilham Gallery, Menara Ilham, 8, Jalan Binjai, 50450 Kuala Lumpur

Yuran: RM45

Umur: 3-5 tahun

Mitos & Lagenda: Seni Interaktif menggunakan litar kertas

Informasi lanjut : Ilham Gallery

Emel untuk sebarang pertanyaan : [email protected]

Tarikh: 5 November (Selasa)

Masa: 3.00 p.m. – 4.00 p.m.

Tempat: Ilham Gallery, Menara Ilham, 8, Jalan Binjai, 50450 Kuala Lumpur

Yuran: RM45

Umur: 4-12 tahun

Alice in Wonderland di Sunway Velocity

Anjuran: The Storybook

Beli tiket di sini.

Tarikh: 9 November (Sabtu)

Masa: 4.00 p.m. – 5.00 p.m.

Tempat: Sunway Commune @ Sunway Velocity Mall, Level 5, Sunway Velocity, Cheras, Kuala Lumpur.

Yuran: RM20 (RM15 untuk ahli Vellokiddie)

Umur: 3-12 tahun

Batman 80th Anniversary Night Run

Informasi lanjut dan pendaftaran untuk larian di sini.

Tarikh: 9 November (Sabtu)

Masa: 8.00 p.m.

Tempat: Surf Beach, Sunway Lagoon, 3 Jalan PJS11/11, Bandar Sunway, 47500 Petaling Jaya

Yuran: RM90 – 5km Dewasa (12 tahun ke atas), RM155 – 5km Family Pack (1 dewasa + 1 kanak-kanak berumur 3-11 tahun)

Nights of Fright 7 – Fear Lives Here!

Dapatkan tiket di sini.

Tarikh: Setiap Jumaat – Ahad sehingga 9 November

Masa: 7.30 p.m. – 11.30 p.m.

Tempat: Sunway Lagoon, 3 Jalan PJS11/11, Bandar Sunway, 47500 Petaling Jaya

Yuran: RM79, RM158

Umur: 13 tahun ke atas

Riang-Ria @ Muzium sempena Perayaan Deepavali

Informasi lanjut di laman FB: Muzium Negara RASMI.

Tarikh: 9 November (Sabtu)

Masa: 10.00 a.m. – 5.00 p.m.

Tempat: Muzium Negara, Jalan Damansara, Tasik Perdana, 50566 Kuala Lumpur

Sesi bercerita dan membina model robot di PPAS, The School, Jaya One

Pendaftaran di sini.

Tarikh: 16 November (Sabtu)

Masa: 2.00 p.m. – 3.30 p.m.

Tempat: PPAS Library @ The School Jaya One, 46200 Petaling Jaya

Yuran: RM15

Umur: 6 tahun ke atas

Confident Little Junior Presenters: Space Explorers

Informasi lanjut: Yay I can Speak Too

Tarikh: 16 November (Sabtu) & 17 November (Ahad)

Masa: 9.00 a.m. – 5.00 p.m.

Tempat: Universiti Malaya

Umur: 6-9 tahun

Battle of the Blades Championship anjuran Kidxy

Pendaftaran melalui emel : [email protected] atau di sini.

Tarikh: 3 November (Ahad) and 16 November (Sabtu) & 17 November (Ahad)

Masa: 11.00 a.m. – 6.00 p.m.

Tempat:

3 November – 1st Floor, South Court (In front of Harvest Stationary) Atria Shopping Mall, Petaling Jaya

16 & 17 November – G Floor, Main Atrium (berdekatan Starbucks), Quill City Mall, Kuala Lumpur

Yuran: RM30

Umur: 4-12 tahun

The Way Back Home

Beli tiket di sini.

Tarikh: 12 November (Selasa) – 25 November (Isnin)

Tempat: PJ Live Arts, Jaya One, 72A Jalan Universiti, 46200 Petaling Jaya, Selangor

Yuran: RM55, RM75 dan RM95

Umur: 3 tahun ke atas

Lorna Whiston Open Day

Informasi lanjut di laman web rasmi Lorna Whiston

Hubungi 03–7727 1909 atau emel kepada [email protected] untuk sebarang pertanyaan.

Tarikh: 16 November (Sabtu)

Masa: 10.30 a.m. – 4.00 p.m.

Tempat: Lorna Whiston Plaza VADS Centre, Level 2, Plaza VADS, No. 1, Jalan Tun Mohd Fuad, Taman Tun Dr. Ismail, 60000 Kuala Lumpur

Yuran: Percuma

Umur: 4-18 tahun

Halloween Coding Party

Informasi lanjut dan beli tiket di sini: Code Juniors.

Tarikh: 19 November (Selasa)

Masa: 2.30 p.m. – 4.00 p.m.

Tempat: Jalan Setia Dagang, Persiaran Setia Alam, Setia Alam, 40170 Shah Alam, Selangor.

Yuran: RM80

Umur: 9-15 tahun

Young Naturalist Camp

Tempah slot anda di sini.

Tarikh: 22 November (Jumaat) – 24 November (Ahad)

Masa: 12.00 p.m.

Tempat: FRIM – MNS Nature Education Center (NEC), FRIM Kepong, 52109 Kepong

Yuran: RM320 (Ahli MNS dan tempahan berkumpulan), RM350 (bukan ahli MNS)

No telefon: 03-62771703

Emel: [email protected]

Umur: 8 – 15 tahun

Mozarts Die Zauberflote – The Magic Flute

Beli tiket di sini.

Tarikh: 21 November (Khamis) – 24 November (Ahad)

Masa: 7.30 p.m. – 11.00 p.m.

Tempat: Pentas 1, The Kuala Lumpur Performing Arts Centre – KLPAC, Jalan Sultan Azlan Shah, Sentul, 51100 Kuala Lumpur

Yuran: RM96 – RM168

Umur: 6 tahun ke atas

Nostalgia Anak Kampung

Informasi lanjut : Laman FB Muzium Negara RASMI.

Tarikh: 23 November (Sabtu) – 24 November (Ahad)

Masa: 10.00 a.m. – 5.00 p.m.

Tempat: Muzium Negara, Jalan Damansara, Tasik Perdana, 50566 Kuala Lumpur

Yuran: Percuma

School Holiday Art Camp

Daftar di sini.

Tarikh: 25 November (Isnin) –  27 November (Rabu)

Masa: 9.00 a.m. – 5.00 p.m.

Tempat: Art Genius, 2-10, PV128, Jalan Genting Klang, 53300 Kuala Lumpur

Yuran: RM300

Umur: 5 – 12 tahun


Artikel ini adalah sebuah kerjasama antara Makchic / Makchic Suri dan Kidxy.

Kidxy merupakan laman web yang mengumpulkan maklumat aktiviti untuk kanak- kanak di Malaysia. Kidxy mahu membantu mengatur pelbagai aktiviti untuk anak- anak anda berdasarkan minat, bakat dan perkembangan umur semasa mereka.

Tahukah anda, bulan Julai adalah bulan meraikan sahabat dan Hari Persahabatan Sedunia disambut pada 30 Julai setiap tahun?  Sempena bulan istimewa ini, sekumpulan sahabat baik mengembara dari Heartlake City untuk berjumpa dengan rakan-rakan baru melalui persembahan yang penuh semangat dan lincah di tama tema LEGOLAND Malaysia Resort. Mereka ini dikenali sebagai Olivia, Emma, Stephanie, Mia dan Andrea dari siri TV popular LEGO Friends!