fbpx

Bagaimana Mengembalikan Semangat dan Keceriaan Selepas Melahirkan

Anda meneliti Instagram itu berkali-kali. Bagaimana dia dapat mengembalikan bentuk badan dengan sebegitu cepat selepas melahirkan? Tidak cukup tidur dan keadaan puting susu yang luka atau melecet menjadikan sukar untuk mana-mana ibu berasa benar-benar sihat (dan gembira) selepas melahirkan. Gambar-gambar cantik di media sosial sang selebriti pula tidak menjadikan semua ini semakin mudah!

Kami mencabar mitos ‘bouncing back’ atau segera pulih selepas melahirkan dan berkongsi petua untuk kembali bersemangat dan ceria dengan selamat.

1. Berhenti membandingkan diri anda.

Kami tahu. Memang sukar untuk anda melihat cermin dan mengharapkan bentuk badan anda kembali! Tetapi jangan lupa. Tubuh kita boleh beradaptasi untuk disesuaikan dengan kandungan yang semakin membesar selama 9 bulan lamanya, dan sudah tentu tubuh yang sama boleh berubah di masa hadapan. Apa yang penting buat masa sekarang adalah anda perlu memberi tumpuan terhadap pemulihan selepas bersalin.

Ingat: berhenti membandingkan diri anda. Kebanyakan kandungan yang anda lihat di media sosial telah dirancang dengan sempurna. Selalunya, ibu-ibu yang sering anda bandingkan dengan diri anda mempunyai sepasukan pakar gaya dan tata rias yang sedia berkhidmat untuk memastikan mereka kelihatan sebegitu!

Jangan berikan satu angka yang tidak realistik untuk menghilangkan berat badan dengan cepat. Tetapi, berikan tumpuan kepada norma baharu dan berikan semangat kepada diri sendiri bagi setiap perkembangan kecil (tetapi penting) yang dicapai.

2. Luangkan masa untuk penjagaan diri.

Mungkin sukar untuk memberi tumpuan kepada diri sendiri sambil menjaga nyawa baru di samping anda. Tetapi jangan lupa, kesejahteraan anda juga penting, mama! Perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk bayi anda adalah untuk memastikan keadaan fizikal, mental dan emosi anda berada di tahap yang bagus.

Antara perkara penting yang perlu diingati:

  • Berkata ya.

Ramai ibu yang baru bersalin berasa sukar untuk meminta bantuan, terutamanya ketika di awal tempoh selepas melahirkan. Kami di sini ingin mengingatkan anda bahawa anda tidak perlu sentiasa menjadi kuat. (Percayalah, tiada siapa yang setabah itu!). Jangan takut untuk berkata ya apabila ditawarkan bantuan atau apa saja pertolongan daripada ahli keluarga atau kawan-kawan. Simpan senarai perkara untuk dilakukan dan berikan tumpuan pada penjagaan diri sendiri.

  • Lindungi kesihatan mental anda.

Kebanyakan ibu pernah mengalami sindrom ‘baby blues’ atau gangguan perasaan selepas melahirkan. Kemurungan selepas bersalin ini sangat berbeza (dan lebih sukar untuk ditangani) berbanding kemurungan biasa.

See also  5 kata-kata positif untuk menyokong ibubapa baru

Perasaan ini boleh menguasai diri dan selalunya menyebabkan seorang ibu yang melalui depresi berasa keseorangan. Dapatkan sokongan daripada yang tersayang semasa di fasa ini dan kenal pasti mereka yang dapat memberikan bantuan. Cuba berhubung dengan kumpulan sokongan dan berbincang dengan doktor anda sekiranya anda berasa anda mungkin mengalami simptom kemurungan selepas bersalin.

  • Berikan hadiah kepada diri sendiri.

Rawatan spa selalunya dapat menggembirakan! Letakkan masker di wajah, pasang lilin dengan wangian dan mula membelai kulit anda.

Pastikan anda menggunakan produk penjagaan kulit bebas paraben dan berikan lebih perhatian kepada bahagian yang bermasalah. Untuk mengurangkan kehadiran parut regangan (stretch mark), sapukan krim hipoalergenik yang kaya dengan antioksidan dan mengandungi bahan yang akan membantu anda memberi khasiat kepada kulit anda yang kering. Stretch Mark Cream by Mama’s Choice ini adalah pilihan yang sempurna dengan bahan yang selamat, halal dan semula jadi seperti aloe vera yang menyejukkan untuk mengurangkan rasa gatal, shea butter dan minyak jojoba untuk memastikan kulit anda kekal lembut dan Lipobelle Soyaglycone untuk meningkatkan penghasilan kolagen dan membaiki regangan pada kulit.

Krim ini boleh disapu secara konsisten pada bahagian perut, pinggul dan paha bermula trimester kedua sehingga sekurang-kurangnya 6 bulan selepas bersalin untuk mengelakkan dan mengurangkan kehadiran parut regangan.

3. Kembalikan kehangatan hubungan dengan pasangan anda.Happy couple embracing

Mungkin mudah untuk terlupa tentang hubungan anda dengan pasangan apabila kini ada si comel di samping anda. Hubungan selalunya akan melalui perubahan apabila bayi anda dilahirkan. Tetapi cahaya mata anda sebenarnya hadir untuk mengukuhkan lagi hubungan anda.

Cuba luangkan masa dengan pasangan di tengah-tengah kesibukan anda menguruskan bayi. Amalkan beberapa perkara mudah seperti memastikan anak anda tidur lebih awal, merancang untuk menghabiskan masa bersama-sama dan selalu berbual tentang perkara-perkara yang tidak berkaitan bayi anda.

See also  5 kata-kata positif untuk menyokong ibubapa baru

4. Mulakan senaman ringan.

Tubuh badan anda melalui saat-saat yang sangat sukar sepanjang proses kehamilan dan bersalin. Walaupun penting untuk anda sentiasa aktif selepas melahirkan, berikan masa kepada diri anda. Aktiviti yang terlalu berat atau rutin berintensiti tinggi boleh menghalang proses pemulihan anda.

Mulakan dengan senaman ringan seperti berjalan kaki, sebelum perlahan-lahan menambah rutin lain. Ketahui keperluan badan anda dan fahami had anda. Ibu-ibu yang melalui proses pembedahan Caesarean perlu lebih berhati-hati kerana pakar hanya mengesyorkan senaman 6 minggu selepas bersalin.

Jangan terlupa tentang kepentingan senaman Kegel juga! Ia membantu anda menguatkan lantai pelvis dan sangat berkesan untuk masalah kawalan pundi kencing dan penyakit seperti diastasis recti selepas bersalin.

5. Tinggalkan makanan ringan.

Menghabiskan beberapa bungkus kerepek kentang dan menikmati sebekas aiskrim yang disorok sebagai bekalan ‘kalsium’ – kita semua pernah mengalaminya! Kami tahu menyusu badan menyebabkan ibu sentiasa lapar tetapi kita masih perlu memilih makanan sihat.

Pastikan anda mengambil makanan yang berkhasiat di samping mengekalkan diet yang seimbang selepas melahirkan. Ini akan membantu diri anda serta bayi. Pengambilan snek boleh menyebabkan berat badan anda bertambah. Cuba gantikan dengan snek berkhasiat, seperti potongan buah, yogurt atau kacang kering. Banyakkan pengambilan air kosong, jangan lupa untuk mengambil vitamin dan pastikan anda mendapat rehat yang mencukupi.

Lupakan diet pantas. Anda memerlukan kalori untuk meningkatkan bekalan susu, jadi usah risaukan tentang berat badan dan nikmati hari-hari bersama si comel anda.

Semoga berjaya, mama – sekarang boleh kembali bersemangat dan ceria kan?

Artikel ini ditaja oleh Mama’s Choice.

Jenama baharu Mama’s Choice untuk ibu dan bayi kini telah tiba di Malaysia, selepas berjaya menguasai pasaran dalam talian di Indonesia, Singapura dan Thailand. Krim parut regangan mereka yang terlaris juga tersedia di laman web, Shopee dan Lazada

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe to our email newsletter today to receive updates on the latest news, tutorials and special offers!