fbpx

3 cara lebih positif dan berkesan untuk memantau kemajuan pembelajaran anak-anak

Lumrah ibubapa mahu menyediakan semua yang terbaik untuk anak-anak, termasuklah dari segi pendidikan. Alangkah gembiranya jika anak belajar dalam keadaan yang selesa dan mudah memahami apa yang dipelajari. Tidak hairanlah jika ada ibubapa yang sanggup berbelanja lebih dan mendaftarkan anak mereka ke kelas tambahan bagi memastikan anak mendapat sokongan pembelajaran sepenuhnya.

Kebanyakan kelas tambahan masa kini diadakan secara atas talian. Walaupun ia lebih selamat dan mudah, ia juga menyebabkan kesukaran untuk anak memahami subjek yang dipelajari. Dengan pembelajaran atas talian, amat penting untuk anak-anak beradaptasi. Ibubapa pula perlu memantau prestasi dan kemajuan mereka di dalam setiap subjek, termasuklah subjek bahasa asing.

Namun begitu, ibubapa mudah terperangkap dengan kaedah tradisional yang formal dan “serius” dalam memantau kemajuan anak. Tahukah anda, sebenarnya, ada cara yang lebih berorientasikan jiwa anak-anak dan menambah nilai kepada ibubapa?

Di sini, Ketua Pegawai Eksekutif Novakid, Max Azarov dan Pengarah Pengajian, Amy Krolevetskaya ada berkongsi beberapa tips dari pengalaman mereka sendiri:

Tip #1: Pantau kemajuan anak dengan meluangkan masa berkualiti dan belajar bersama mereka

Sikap mahu belajar adalah salah satu elemen pembelajaran positif yang boleh diterapkan di dalam keluarga. Apabila belajar bersama-sama, ia membantu untuk beralih dari cara tradisional dan membuka lebih ruang untuk menjalin hubungan di antara ibubapa dan anak.

“Ibu bapa perlu berubah dari cara tradisional yang memantau kemajuan dan menguji anak mereka. Sebaliknya, ambil bahagian dengan belajar dan menerokai dunia bersama-sama,” kata Max Azarov, Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas platform Novakid ESL. Beliau juga adalah seorang bapa kepada 3 orang anak.

Dengan pendekatan ini, pemantauan kemajuan tradisional digantikan dengan minat dan sifat ingin tahu ibubapa mengenai kejayaan anak-anak dan penglibatan secara langsung di dalam proses tersebut. Ibubapa juga dapat belajar banyak perkara daripada anak-anak mereka.

Satu pasukan

Ibubapa boleh bergabung kemahiran dengan anak-anak untuk menjadi sebuah pasukan yang sama-sama memperbaiki diri. Proses pembelajaran juga akan menjadi lebih menyeronokkan. 

Contoh pembelajaran bersama adalah ketika ibubapa dan anak-anak mencuba permainan digital. Secara nalurinya, anak-anak lebih pandai bermain daripada ibubapa mereka. Sebaliknya, ibubapa mungkin lebih reflektif dan kadang-kadang lebih peka mengesan masalah dan perangkap di atas talian.

See also  7 tips memupuk komunikasi yang positif dalam keluarga

Proses pembelajaran tidak seharusnya hanya fokus kepada ilmu pengetahuan, malah ia harus mengambil kira pendekatan dan cara pembelajaran yang baru. Merujuk kepada pembelajaran bahasa asing, kurikulum sekolah ibubapa 20-30 tahun yang lalu sangat berbeza dengan format moden yang tersedia untuk ibubapa hari ini. Kini ia adalah sebuah platform digital ESL (English as Second Language) yang berasaskan permainan dan kaedah yang lebih fokus kepada pertuturan.

Tip #2: Cipta ruang selamat supaya anak lebih selesa menjadi diri sendiri dan terbuka untuk berkongsi pengalaman dan menunjukkan emosi mereka.

Anak-anak akan lebih selesa belajar jika ibubapa sentiasa berada dekat dengan mereka. Komunikasi dan kepercayaan berterusan adalah komponen yang sangat penting dalam proses pembelajaran. Tanpa kedua-dua asas utama ini, perselisihan faham dan halangan komunikasi antara anak dan ibubapa mungkin boleh berlaku.

“Ibubapa seringkali bertanya ‘Apa yang kamu belajar di sekolah pada hari ini?’ pada anak-anak. Ini boleh mengelirukan kerana bagi mereka, proses pembelajaran adalah lebih penting daripada hasil. Tanya sama ada mereka berminat dengan matapelajaran itu, dan jika mereka suka, adakah mereka mahu mengetahui dengan lebih mendalam?,” kata Max Azarov.

Banyakkan bertanya soalan dan jadilah lebih kreatif dengan memberikan perhatian kepada emosi dan pengalaman. Minat belajar bukan diukur dengan bilangan subjek yang dipelajari, tetapi melalui sifat ingin tahu dan minat anak-anak.

“Kebanyakan ibubapa terlalu cepat mengajukan soalan berkaitan apa yang mereka ingin tahu. Namun, objektif utama seharusnya ialah untuk mengenali kehidupan seorang anak melalui perspektif yang berbeza. Ia bukan untuk kita menjadi seorang penyiasat. Sebaliknya, anda perlu mendekati anak supaya dia merasa kehadiran anda untuknya. Hubungan positif yang dicipta ini adalah sebuah strategi yang lebih baik. Kenali apa yang anak anda sukai dan cuba masuk ke dunia mereka. Kemudian, cari aktiviti menarik yang boleh dilakukan bersama dan bincangkan mengenainya,” tegas Amy Krolevetskaya.

Tip #3: Berusaha untuk melibatkan diri dalam model pembelajaran digital dan bersikap proaktif sebagai pihak ketiga

Kredit foto : Fasha Sanda

Sama seperti pembelajaran di luar talian, keibubapaan proaktif yang berterusan juga diperlukan dalam e-pembelajaran. Peranan ibubapa tidak boleh terhad kepada “pemerhatian luar” dan “penilaian keputusan” sahaja. 

See also  Aktiviti keluarga sekitar Lembah Klang sepanjang November 2019

Dengan itu, platform ESL Novakid telah membangunkan akaun khusus untuk ibubapa bagi membolehkan mereka melibatkan diri secara aktif dalam proses pembelajaran Bahasa Inggeris anak-anak mereka. 

Ruang komunikasi ini memberikan akses kepada ibubapa untuk:

  • Berkomunikasi dengan guru sekolah
  • Mencari rujukan jadual, kandungan kursus, bonus dan langganan
  • Membaca komen guru berkenaan perkembangan anak dalam setiap kelas
  • Berhubung dengan pihak sokongan sekolah Novakid di dalam ruang chat khusus

Pautan video

Di dalam bahagian “Pencapaian”, anda boleh melihat kemajuan anak anda dalam program kursusnya, topik-topik pembelajaran dan kerja rumah. Perpustakaan digital ini mengandungi buku mewarna, video dan bahan pembelajaran tambahan untuk Bahasa Inggeris.

Novakid menyarankan ibubapa untuk membuat kerja rumah dan bermain permainan pendidikan bersama-sama dengan anak mereka. Berkongsilah pengalaman pembelajaran untuk menjadikan proses ini lebih menyeronokkan, menghiburkan dan berkesan untuk kedua-dua pihak!


Artikel ini disediakan oleh platform ESL Novakid dan telah diadaptasi daripada artikel asal bertajuk “Pembelajaran Bersama dan Komunikasi: Bagaimana Mengikuti Kemajuan Pembelajaran Anak Anda? (diterbitkan pada 20hb Disember 2021). 

Tentang Novakid

Novakid adalah sebuah sekolah bahasa Inggeris dalam talian untuk kanak-kanak yang diasaskan pada tahun 2017 di Silicon Valley (AS) oleh Max Azarov, Dmitry Malin dan Amy Kroveletskaya. Lebih 2,000 orang guru berpengalaman dan profesional mengendalikan kelas Bahasa Inggeris untuk kanak-kanak melalui platform dalam talian interaktif yang telah direkabentuk dengan mematuhi Rangka Kerja Rujukan Eropah (CEFR). Ia dibangunkan dengan mengambil kira minat individu dan umur kanak-kanak. Novakid menggunakan teknologi gamifikasi dan VR untuk mewujudkan persekitaran berbahasa Inggeris dan membantu kanak-kanak di seluruh dunia mempelajari bahasa Inggeris dengan cara yang lebih menyeronokkan dan menarik. Kaedah penilaian kemajuan Novakid yang unik (dengan lebih 1500 parameter, ujian A/B dan komponen lain pendekatan berpandukan data) memastikan hasil yang hebat dan membolehkan guru menyesuaikan program dengan keperluan dan minat individu setiap kanak-kanak. 

Novakid kini menawarkan 1x kelas percubaan percuma untuk murid baru. Daftar di sini.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Scroll to Top

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe to our email newsletter today to receive updates on the latest news, tutorials and special offers!